Αν και δεν έχουμε πάρει επίσημη απάντηση από το υπουργείο και ταυτόχρονα επειδή επικρατεί κάποια σύγχυση, η οποία ενδεχομένως να οφείλεται σε λανθασμένη ερμηνεία του διατάγματος που έχει εκδοθεί από την Κυβέρνηση οφείλουμε ως ΠΣΕΑΔ να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα για τα πιο κάτω.
Η Κανονιστική Διοικητική Πράξη με αριθμό 5243 (129) που έχει εκδοθεί από την Κυβέρνηση και έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 8 Απριλίου 2020 και έχει ισχύ μέχρι την 30η Απρίλιου 2020 (επισυνάπτεται) στο σημείο 2 στην 2η σελίδα (1η παράγραφο σημείο α) και α(i)) αναφέρει τα ακόλουθα:
α) Απαγορεύονται οι αχρείαστες μετακινήσεις, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων
(i) Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας.
Κανονιστική Διοικητική Πράξη με αριθμό 5243
Με βάση τα πιο πάνω είναι ξεκάθαρο πως, ο κάθε Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής έχει το δικαίωμα να μετακινείται από και προς το γραφείο του καθώς επίσης και για σκοπούς της εργασίας του η οποία εκ φύσεων μπορεί να συμπεριλαμβάνει, είσπραξη ασφαλίστρων, παράδοση συμβολαίων, παραλαβή απαιτήσεων και οποιαδήποτε άλλη εργασία συμπεριλαμβάνεται μέσα στα πλαίσια της ομαλής εξυπηρέτησης των πελατών του.
Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο όμως ότι ο κάθε διαμεσολαβητής είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του ιδίου και των πελατών του όπως για παράδειγμα να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας που προνοούνται από τα υπόλοιπα διατάγματα που έχουν εκδοθεί από την Κυβέρνηση καθώς επίσης και όλες οι πρόνοιες του υπό αναφορά διατάγματος.
Για την μετακίνηση του ο κάθε Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής οφείλει να έχει μαζί του σωστά συμπληρωμένο το Έντυπο Α στο οποία θα πρέπει να αναγράφονται σωστά και με ακρίβεια τα στοιχεία του και να υπογράφεται είτε από τον ίδιο (αν είναι αυτοεργοδοτούμενος) είτε από τον εργοδότη του (αν είναι εταιρεία). Το έντυπο πρέπει να ανανεώνεται κάθε εβδομάδα.
Σε περιπτώσεις Διαμεσολαβητών που συνεργάζονται αποκλειστικά με μια ασφαλιστική εταιρία, καλό θα ήταν το έντυπο αυτό να υπογράφεται από τον Διευθυντή Υποκαταστήματος ή από τον Επιθεωρητή Πωλήσεων της Ασφαλιστικής Εταιρίας.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο Έντυπο Α οι ώρες που θα σημειώνονται να είναι μέσα σε λογικά πλαίσια. Αν και οι Διαμεσολαβητές έχουν ελεύθερο ωράριο, εντούτοις θα πρέπει οι ώρες εργασίας να κινούνται μέσα σε λογικά πλαίσια.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να αναγράφονται η επαρχία ή/και οι επαρχίες διακίνησης αφού σε πολλές περιπτώσεις ο Ασφαλιστής μπορεί να χρειαστεί να εξυπηρετήσει πελάτες που βρίσκονται σε άλλην επαρχία εκτός από την επαρχία που ο ίδιος κατοικεί.
Είναι αυτονόητο επίσης, ότι ο κάθε Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής θα πρέπει να έχει μαζί του απαραίτητα την πολιτική του ταυτότητα και όπου είναι δυνατόν την επαγγελματική ταυτότητα ή ένα αντίγραφο της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος, που εκδίδεται από την ΥΕΑΕ για να μπορεί να αποδείξει, αν χρειαστεί, την επαγγελματική του ιδιότητα.
Επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο τα όργανα που έχουν κληθεί να τηρήσουν την τάξη σε αυτές τις συνθήκες, να μην έχουν πλήρη γνώση των προνοιών του διατάγματος, θα πρέπει να τυπώσετε και να έχετε μαζί σας το διάταγμα για να το παρουσιάσετε σε περίπτωση που το άτομο που θα σας σταματήσει για έλεγχο, επιμένει ότι δεν δικαιούστε να μετακινείστε.
Οφείλουμε επίσης να σας αναφέρουμε ότι ως επαγγελματίες θα πρέπει να κρατήσετε μια στάση σοβαρότητας και υπομονής και ακόμα και στην περίπτωση που ενδεχομένως και μετά την παρουσίαση του διατάγματος τα όργανα της τάξης προχωρήσουν σε καταγγελία εναντίον θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να μας ειδοποιήσετε, ούτως ώστε να έχουμε την δυνατότητα ως σύνδεσμος να προβούμε σε καταγγελία στον Αρχηγό Αστυνομίας.
Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών
Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών
Comments are closed